F.A.Q.

V. Welke leeftijd moet mijn hond hebben ?

A. De hond moet minstens 1 jaar zijn ( voor bike-jöring 18m ) , voor grotere honden is het aangeraden wat langer te wachten teneinde geen groeiproblemen te veroorzaken.


V. Waar kan ik mijn materiaal aanschaffen
 
A. De Belgische federatie van cani-cross kan u het nodige materiaal verschaffen (gordel, elastische leiband, harnas). Het is praktisch onmogelijk om dit materiaal in de gewone winkels te vinden. U kan het "winkeltje" aantreffen tijdens de plaatselijke wedstrijden of contacteer de verantwoordelijke persoon : Philippe Wéry ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).

Op sommige Franse of Engelse websites kan men eveneens materiaal vinden.
 
V. Hoe train ik mijn hond?

A. Zoals iedere sportbeoefenaar,  heeft ook uw hond training nodig. Hij moet dus regelmatig naar buiten komen. Vanaf een jonge hond (10 maanden) kan je in alle kamte beginnen. De hond kan u begeleiden, zonder aan de leiband vastgemaakt te zijn, gedurende enkele kilometers.Stop af en toe, speel met je hond, zodanig dat hij er een prettig uitstapje aan overhoudt.

Vervolgens kunt u de afstanden verlengen. Indien u wel degelijk prestatie wil leveren met de hond, dan kun je beter met een fiets trainen, dit ook om te vermijden dat de hond naar uw gewoontes gaat lopen. Voor volwassen honden, is de bike - jöring (cani - VTT), aangeraden.
 
V.Mijn hond wil niet mee. Hoe kan ik hem motiveren?

 
A. De beste oplossing is, om in groep te lopen. De honden motiveren zo elkaar om eerste te zijn. Het is belangrijk om je hond aan te sporen en te belonen als het beestje doet wat er van hem gevraagd wordt. In het geval, dat je hond begint te trekken, wens hem een dikke proficiat en moedig hem aan.

V.Moet ik lid zijn om aan de wedstrijden te mogen deelnemen?

A. Neen, u kunt aan alle cani-crossen deelnemen zonder lid te zijn van een cani-cross federatie. Het enige verschil is, dat u een oplage doet van 1,50 euro voor administratieve kosten. En nog dit :lidmaatschap bij de Belgische cani-cross federatie houdt ook een verzekering in, die u dekt tijdens de wedstrijden en tijdens de trainingen.

Met deze licentie kan U eveneens aan internationale wedstrijden deelnemen ; u ontvangt ook een driemaandelijks tijdschrift van de federatie.

Wat betreft de bike-jöring is er één wedstrijd toegestaan zonder licentie. Na deze eerste wedstrijd is het noodzakelijk om een lidmaatschap af te sluiten..